Warmtepomp Woerdense Verlaat

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aanvragen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Geholpen door warmtepompspot.nl ontdek je nuttige info bij het kiezen van een warmtepomp in Woerdense Verlaat. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle nuttige info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Woerdense Verlaat!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Woerdense Verlaat? Op onze website check je praktische tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je leest direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Woerdense Verlaat?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Woerdense Verlaat?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Woerdense Verlaat

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is best wel pittig. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Woerdense Verlaat aan te raden. Het selecteren van een vakbekwame expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De vakman bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Radson systeem). Hoe ben ik verzekerd van een ervaren vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €2.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Woerdense Verlaat.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Herten.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Remeha, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Woerdense Verlaat

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Woerdense Verlaat

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Woerdense Verlaat uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €1300 5 jaar
Lucht-water €5600 €2000 €2300 9 jaar
Bodem-water €15200 €4200 €3800 10,5 jaar
Water-water €18000 €5000 €5400 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Nieuwkoop?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Nieuwkoop) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Woerdense Verlaat kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2800 tot €5450. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Vaillant flexoTHERM VWF 197/4 + 2x VWL 11/4 SA (0010016681) heeft €2.900,00 subsidie en bij de Danfoss DHP-AQ 16 heb je recht op €2.450,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Woerdense Verlaat

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Renswoude plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €255 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw