Warmtepomp Herten

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een systeem op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de warmtepomp. Door onze website ontdek je praktische informatie over een warmtepomp in Herten. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Herten!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Herten? Op deze pagina vind jij praktische info. Klik op een van de vragen hieronder, en jij checkt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Herten?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Herten?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Herten

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Herten onontbeerlijk. De zoektocht naar een vakkundige installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Alto refrigeration warmtepompen). Hoe herken je een vakkundige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.250 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.000 – €6.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Herten.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Schraard.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Atag, Remeha, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Herten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Herten

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Herten te ontcijferen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €2000 4 jaar
Lucht-water €5000 €1800 €2000 7 jaar
Bodem-water €15100 €4700 €3000 10 jaar
Water-water €18400 €4200 €4800 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Roermond?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel consumenten uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Roermond) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Herten kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2800 tot €4150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de ECOTEQ HQ 38 staat gelijk tot €5.000,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SWC 330 krijg je subsidie tot €5.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Herten

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Biggekerke plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2600 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €305 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen