Warmtepomp Nibbixwoud

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aansluiten van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Door deze webpagina vind je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Nibbixwoud. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle cruciale info en bekijk de tarieven via een installateur uit Nibbixwoud!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Nibbixwoud? Op onze website check jij bruikbare adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en je leest onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nibbixwoud?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nibbixwoud?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nibbixwoud

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal complex. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Nibbixwoud benodigd. Het kiezen van een handige installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Solvis systeem). Hoe herken je een handige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nibbixwoud.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Woerdense Verlaat.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, AWB, Vaillant, Remeha, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch type. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nibbixwoud

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nibbixwoud

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nibbixwoud te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €2000 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6600 €1500 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €4500 9 jaar
Water-water €17700 €5900 €5500 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Medemblik?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel woningen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Medemblik) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Nibbixwoud is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2150 – €4450. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Hitachi Yutaki-S RAS3 – RWD3 – 260L geeft jou €1.900,00 subsidie en aangaande de Thermia Robust Eco 26 krijg je €4.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nibbixwoud

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Groessen plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met gewone stroom. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2550 tot €4600. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €280 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen