Warmtepomp Midsland

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Middels de info op deze pagina vind je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Midsland. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Midsland!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Midsland? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je zinvolle informatie. Klik op een veelgestelde vraag en je vindt rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Midsland?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Midsland?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Midsland

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is behoorlijk moeilijk. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Midsland noodzakelijk. De keuze maken voor een degelijke warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ELCO systeem). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.300 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Midsland.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wichmond.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.500 en €20.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Remeha, Vaillant, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Midsland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Midsland

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Midsland te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4000 €2000 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5300 €3300 11,5 jaar
Water-water €17300 €5900 €4600 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Terschelling?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Terschelling) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Midsland kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1950 – €5000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Hidros LZi15 heeft €2.900,00 subsidie en wat betreft de Techneco Vulcan 05 AC (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Midsland

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Gelderswoude plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €350 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw