Warmtepomp Eemshaven

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is de keuze voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van warmtepompspot.nl bekijk jij praktische informatie over een warmtepomp in Eemshaven. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Eemshaven!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Eemshaven? Door onze experts vind je handige tips en adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en check à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Eemshaven?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Eemshaven?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eemshaven

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel pittig. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Eemshaven onvermijdbaar. Het selecteren van een deskundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus zelf. De specialist inspecteert jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Robur verwarming). Hoe herken je een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.750 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Eemshaven.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk werken we met twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oijen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 – €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, Intergas, Vaillant, AWB, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eemshaven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eemshaven

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eemshaven vast te stellen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1300 €1800 6 jaar
Lucht-water €6500 €2100 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14500 €5400 €3900 11,5 jaar
Water-water €18500 €4000 €5200 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Eemsmond?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Eemsmond) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Eemshaven is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1450 tot €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climaveneta NECS-Q /B 0182 staat gelijk tot €4.650,00 subsidie en bij de IDM TERRA SW 17; 810339 krijg je subsidie tot €4.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Eemshaven

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Ratum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €365 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen