Warmtepomp Ratum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is zo’n warmtepomp. Aan de hand van de info van onze specialisten lees je bruikbare informatie voor een warmtepomp in Ratum. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare info en bekijk de tarieven via een installateur uit Ratum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Ratum? Via onze specialisten doorzoek jij nuttige tips. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt rap alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Ratum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ratum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ratum

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Daardoor is een deskundige warmtepomp installateur in Ratum onmisbaar. De keuze maken voor een bekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De vakman bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check MDV systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €4.500 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ratum.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Hemmen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €6.000 – €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Vaillant, Atag, Remeha). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ratum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ratum

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ratum te analyseren.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €2000 €1500 7 jaar
Lucht-water €5000 €1500 €2000 8 jaar
Bodem-water €14600 €4100 €2900 14,5 jaar
Water-water €17000 €5900 €5700 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Winterswijk?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Winterswijk) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Ratum is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2900 – €5400. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Trane CXAX 030 HE SN staat gelijk tot €6.950,00 subsidie en m.b.t. de Daikin EWYQ-021BAWN krijg je subsidie tot €3.250,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ratum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Rasquert plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 tot €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €380 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen