Warmtepomp Hemmen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van gas is een warmtepomp installatie. Via de info op deze pagina bekijk je waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Hemmen. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle cruciale info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hemmen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Hemmen? Door onze experts doorzoek jij handige aanbevelingen. Maak een keuze uit een onderwerp en je leest meteen alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hemmen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hemmen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hemmen

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Hemmen aan te raden. De keuze maken voor een betrouwbare specialist is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Warmblauw installatie). Hoe herken je een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.600 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hemmen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Schipborg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.000 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, AWB, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hemmen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hemmen

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hemmen uit te rekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1800 €2000 6 jaar
Lucht-water €5800 €1800 €2100 7 jaar
Bodem-water €14900 €5200 €4600 12 jaar
Water-water €18300 €4800 €5000 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Overbetuwe?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Overbetuwe) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Hemmen is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 tot €5550. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Dimplex LAK 14ITR biedt €2.600,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec SWC 102H1 is dit €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hemmen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Berlicum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €385 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen