Warmtepomp Berlicum

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is de keuze voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Door warmtepompspot.nl doorzoek jij relevante tips over een warmtepomp in Berlicum. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle belangrijke info en vind de voordeligste installateur in Berlicum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Berlicum? Via onze specialisten doorzoek jij belangrijke info. Kies voor een onderwerp en je vindt vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Berlicum?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Berlicum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berlicum

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal pittig. Daarom is een deskundige warmtepomp installateur in Berlicum onontbeerlijk. De keuze maken voor een ervaren warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hautec warmtepomp). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.400 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Berlicum.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lies.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 tot zo’n €19.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Atag, Intergas, AWB). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een standalone product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berlicum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Berlicum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berlicum te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1600 7 jaar
Lucht-water €5800 €2500 €2200 6 jaar
Bodem-water €15300 €4000 €3800 14,5 jaar
Water-water €17400 €4900 €4100 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sint-Michielsgestel?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. De komende jaren gaan veel woningen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Sint-Michielsgestel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Berlicum geldt alleen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1100 en €5550. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de ARGO AEI1G65EMX + Emix Tank 300 biedt €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de CIAT GEOCIAT Modular 45HT is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Berlicum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Terwispel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2900 tot €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €255 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen