Warmtepomp Lies

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is de warmtepomp. Met behulp van deze website check je concrete informatie aangaande een warmtepomp in Lies. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Lies!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lies? Op onze website bekijk jij bruikbare adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en je leest binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Lies?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Lies?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lies

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is nogal pittig. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Lies noodzakelijk. Het kiezen van een deskundige vakman is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Energie EST warmtepomp). Waar vind ik een officiële warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lies.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Vlodrop.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Intergas, Nefit, Atag). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lies

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lies

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lies uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1600 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €5000 €2300 €2700 7 jaar
Bodem-water €15500 €4900 €4500 14 jaar
Water-water €18800 €4000 €5800 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Terschelling?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Terschelling) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lies is alleen van toepassing op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 – €5000. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti MPED013H geeft recht op €2.350,00 subsidie en wat betreft de Mastertherm AQ26IC ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lies

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Ees plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €355 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen