Warmtepomp Ees

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Middels deze website ontdek je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Ees. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle nuttige details en vergelijk direct alle installateurs in Ees!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Ees? Via onze specialisten bekijk je belangrijke tips. Klik op een veelgestelde vraag en jij bekijkt eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Ees?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Ees?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ees

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Ees noodzakelijk. Het selecteren van een deskundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Solvis verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.650 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €7.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ees.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Meestal zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oldeberkoop.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, AWB, Vaillant, Atag). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ees

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ees

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ees te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1400 €1200 7 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2800 9 jaar
Bodem-water €14000 €3700 €3200 9 jaar
Water-water €17000 €4000 €4600 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Ees geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 en €6000. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta NX-N /CA 0202P geeft recht op €5.700,00 subsidie en aangaande de IDM TERRA SW 50 Max H; 810372 ligt dit op €8.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Ees

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Wittelte plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €3000 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €255 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw