Warmtepomp Wittelte

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het vervangen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze webpagina bekijk jij praktische informatie betreffende een warmtepomp in Wittelte. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Wittelte!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wittelte? Op deze pagina achterhaal je zinvolle tips & tricks. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk eenvoudig alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wittelte?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wittelte?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wittelte

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Wittelte onmisbaar. De keuze van een echte warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NIBE systeem). Hoe herken je een handige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wittelte.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Hensbroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 – €21.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, AWB, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wittelte

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wittelte

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wittelte vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1000 €1000 5 jaar
Lucht-water €4000 €1700 €2700 9 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €3300 13,5 jaar
Water-water €17300 €5400 €4200 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Westerveld?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel gezinnen overgaan naar duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Westerveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Wittelte kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2650 en €4550. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Vaillant aroTHERM VWL 85/2 A (0010016409) geeft recht op €1.900,00 subsidie en voor de Daikin EWYQ-040BAWP ligt dit op €5.350,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wittelte

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Reek plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €4700. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €350 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen