Warmtepomp Zuid-Holland

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Op de info van onze specialisten bekijk je uitgebreide info voor een warmtepomp in Zuid-Holland. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle bruikbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Zuid-Holland!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Zuid-Holland? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij nuttige tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zuid-Holland?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Zuid-Holland?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuid-Holland

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel complex. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Zuid-Holland onmisbaar. Het selecteren van een vakbekwame vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hudge verwarming). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.500 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.500 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zuid-Holland.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Ingber.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €8.000 en €20.500 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Vaillant, Intergas, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuid-Holland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuid-Holland

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuid-Holland uit te zoeken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1400 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €6600 €2000 €2000 6 jaar
Bodem-water €14800 €4400 €3800 14 jaar
Water-water €18500 €4600 €4500 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Zuid-Holland?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel woningen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Zuid-Holland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Zuid-Holland kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 – €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het model, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 9 ID staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de EnergyPanel GTC-08 plus krijg je subsidie tot €1.950,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zuid-Holland

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Schijf plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €370 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen