Warmtepomp Ingber

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het laten installeren van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Via onze website vind je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Ingber. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle nuttige specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Ingber!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Ingber? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij belangrijke tips. Maak een keuze uit een onderwerp en bekijk meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Ingber?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ingber?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ingber

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is nogal moeilijk. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Ingber onontbeerlijk. Het kiezen van een echte vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kleventa warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.500 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Ingber.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Stevensbeek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €8.000 – €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Vaillant, AWB, Intergas). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ingber

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ingber

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ingber uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1700 €1000 5 jaar
Lucht-water €4400 €2200 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €3400 11,5 jaar
Water-water €17400 €5200 €5800 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Gulpen-Wittem?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Ingber is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1400 tot €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-250-E MS biedt €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoPart 410 + CTC EcoZenith 250 is dit €3.000,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Ingber

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Cadzand plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2550 – €4700. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €265 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen