Warmtepomp Cadzand

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het vervangen van een ketel op gas geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Op onze vergelijker ontdek je alle details voor een warmtepomp in Cadzand. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Cadzand!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Cadzand? Hieronder check je nuttige info. Selecteer een onderwerp en bekijk binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Cadzand?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Cadzand?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Cadzand

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Cadzand noodzakelijk. De keuze van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Energie EST systeem). Hoe herken je een vakkundige warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.500 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Cadzand.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Middelharnis.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €19.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Remeha, Intergas, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Cadzand

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Cadzand

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Cadzand te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1200 €1200 4 jaar
Lucht-water €4900 €2300 €2200 9 jaar
Bodem-water €14000 €5200 €2600 10 jaar
Water-water €18800 €5600 €5400 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Sluis?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan moeten veel woningen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Sluis) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Cadzand geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 – €4850. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Carrier 30RQSY039A biedt €3.600,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-L Opti Pro+ 6 is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Cadzand

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Vledderveen plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2900 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €340 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen