Warmtepomp Middelharnis

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het vervangen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Via deze website achterhaal je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Middelharnis. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare tips & tricks en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Middelharnis!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Middelharnis? Op onze website check jij belangrijke aanbevelingen. Kies voor een item uit onze FAQ en ontdek à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Middelharnis?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Middelharnis?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Middelharnis

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Middelharnis onmisbaar. Het selecteren van een bedreven vakman doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De vakman neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Daikin systeem). Hoe herken je een bedreven warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2022]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €7.500 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Middelharnis.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Weteringbrug.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €7.000 tot €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Middelharnis

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Middelharnis

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Middelharnis te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €1000 5 jaar
Lucht-water €5300 €2100 €2400 7 jaar
Bodem-water €15000 €5000 €4700 11,5 jaar
Water-water €18600 €4300 €4400 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Goeree-Overflakkee?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Goeree-Overflakkee) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Middelharnis is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 en €4350. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Hidros LHA.702.XL geeft recht op €5.250,00 subsidie en aangaande de Techneco Toros Vision TVPT 5 ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Middelharnis

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Gees plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2600 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €255 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen