Warmtepomp Brinkheurne

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze website doorzoek jij relevante tips voor een warmtepomp in Brinkheurne. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Brinkheurne!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Brinkheurne? Op deze pagina achterhaal je praktische tips en adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en vind direct alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Brinkheurne?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Brinkheurne?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Brinkheurne

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Brinkheurne onmisbaar. Het kiezen van een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Itho Daalderop systeem). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.550 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €3.000 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Brinkheurne.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Hellevoetsluis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, Atag, Remeha, Vaillant). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Brinkheurne

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Brinkheurne

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Brinkheurne te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1200 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €5200 €3900 9 jaar
Water-water €17900 €4900 €4200 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Winterswijk?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel woningen uitwijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Winterswijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Brinkheurne is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 – €5150. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Trane CXAX 023 SE LN geeft jou €6.050,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin EWYQ-009ACW1 krijg je €2.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Brinkheurne

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Raamsdonksveer plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €325 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen