Warmtepomp Bergeijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Met behulp van onze website achterhaal je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Bergeijk. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle cruciale info en vind de voordeligste installateur in Bergeijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Bergeijk? Middels onze expertise lees je belangrijke tips. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je vindt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bergeijk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bergeijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bergeijk

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is vrij pittig. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Bergeijk onontbeerlijk. De keuze van een aangesloten expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Emmeti warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een erkende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.450 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bergeijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter zien we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Leuth.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 – €20.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, AWB, Atag, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een all-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergeijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bergeijk

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergeijk uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1900 5 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €4600 €3500 13,5 jaar
Water-water €18500 €4500 €5300 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bergeijk?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Bergeijk) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Bergeijk is alleen van toepassing op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2050 en €5500. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de ARGO AEI1G110EMX + HKDER geeft jou €2.100,00 subsidie en wat betreft de Carrier 61WG050 met pompen krijg je €8.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Bergeijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Terband plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2750 tot €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €340 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen