Warmtepomp Berkel-Enschot

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten dus over naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Door onze website bekijk je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Berkel-Enschot. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Berkel-Enschot!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Berkel-Enschot? Middels onze expertise check jij nuttige tips & tricks. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en bekijk snel bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Berkel-Enschot?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Berkel-Enschot?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berkel-Enschot

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Om die reden is een vakbekwame warmtepomp installateur in Berkel-Enschot onmisbaar. Het selecteren van een officiële vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check GENERAL warmtepomp). Waar vind ik een handige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.350 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €3.000 – €6.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Berkel-Enschot.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Lierderholthuis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €8.500 – €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Vaillant, Atag, AWB, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berkel-Enschot

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Berkel-Enschot

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berkel-Enschot uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1500 €1800 4 jaar
Lucht-water €5800 €2400 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €5700 €3500 10,5 jaar
Water-water €17800 €5700 €4000 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Tilburg?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel woningen overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Tilburg) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Berkel-Enschot is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €5100. Het totale bedrag heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de ARGO AEI1G50EMX + HKCER57I** geeft jou €1.700,00 subsidie en bij de CIAT GEOCIAT Modular 20H krijg je €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Berkel-Enschot

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Teroele plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. gewone stroom. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 – €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €305 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen