Warmtepomp Lierderholthuis

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een ketel op gas volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Op deze website bekijk jij alle details over een warmtepomp in Lierderholthuis. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Lierderholthuis!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Lierderholthuis? Op onze website lees je belangrijke adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en je vindt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lierderholthuis?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lierderholthuis?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lierderholthuis

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Lierderholthuis cruciaal. De zoektocht naar een officiële specialist is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Eldom warmtepomp). Wat is een erkende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Lierderholthuis.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Vlijmen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Remeha, Intergas, AWB, Atag). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lierderholthuis

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lierderholthuis

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lierderholthuis uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €2000 €1100 6 jaar
Lucht-water €4300 €2400 €2200 6 jaar
Bodem-water €14800 €3900 €3200 14,5 jaar
Water-water €18000 €5800 €4400 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Raalte?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Raalte) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Lierderholthuis geldt alleen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1350 tot €4050. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPED008H heeft €1.850,00 subsidie en voor de Mastertherm AQ22I heb je recht op €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lierderholthuis

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Eerbeek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €350 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen