Warmtepomp Vlijmen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is de keuze voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Middels onze vergelijker achterhaal je uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Vlijmen. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Vlijmen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Vlijmen? Aan de hand van de info op deze pagina check jij praktische info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en jij bekijkt rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Vlijmen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vlijmen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vlijmen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Vlijmen cruciaal. De zoektocht naar een betrouwbare specialist is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Clivet warmtepomp). Hoe herken je een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.400 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €7.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vlijmen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Geffen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Remeha, Nefit, Atag, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vlijmen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vlijmen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vlijmen uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €2200 €2600 6 jaar
Bodem-water €14500 €5600 €4200 10 jaar
Water-water €17600 €5000 €4400 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Heusden?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Heusden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Vlijmen kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 tot €5700. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WM 300 (185350) staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSAN-XIN 41 exc krijg je subsidie tot €1.650,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vlijmen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Oisterwijk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2850 – €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €335 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen