Warmtepomp Oisterwijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van de tips van onze experts bekijk je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Oisterwijk. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle onmisbare informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Oisterwijk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Oisterwijk? Op deze pagina check je zinvolle aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en check direct alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Oisterwijk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oisterwijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oisterwijk

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij moeilijk. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Oisterwijk onontbeerlijk. Het selecteren van een vakkundige specialist is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Panasonic verwarming). Waar vind ik een vakkundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €2.500 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Oisterwijk.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Aalsmeerderbrug.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €19.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Atag, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oisterwijk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oisterwijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oisterwijk vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1400 5 jaar
Lucht-water €5200 €2000 €2600 6 jaar
Bodem-water €14500 €3900 €4100 11 jaar
Water-water €17400 €5000 €4300 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oisterwijk?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Oisterwijk) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Oisterwijk geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 – €4250. Het totale bedrag is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Lennox eComfort GAH035 staat gelijk tot €3.250,00 subsidie en met betrekking tot de Weider SW70eso krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Oisterwijk

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Hengelo plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in samenwerking met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 en €4700. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €260 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen