Warmtepomp Hengelo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Door onze vergelijker bekijk jij waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Hengelo. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale details en bekijk de tarieven via een installateur uit Hengelo!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hengelo? Middels onze expertise achterhaal je nuttige info. Druk op een van de onderwerpen en check eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Hengelo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hengelo?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hengelo

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk complex. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Hengelo aan te raden. De zoektocht naar een degelijke vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Jifon installatie). Hoe ben ik verzekerd van een erkende warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.400 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.500 – €8.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hengelo.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Schokland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.000 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, AWB, Vaillant, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hengelo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hengelo

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hengelo uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €2000 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €6800 €2500 €2000 8 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €3500 11 jaar
Water-water €17400 €4600 €4400 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hengelo?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel woningen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Hengelo) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Hengelo kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2350 – €5750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Dimplex LAW 6IMR staat gelijk tot €1.700,00 subsidie en wat betreft de Alpha Innotec SWC 122K3 krijg je subsidie tot €3.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Hengelo

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Beugen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 – €4100. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €255 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen