Warmtepomp Eerbeek

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het vervangen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Gebaseerd op deze webpagina ontdek je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Eerbeek. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle nuttige informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Eerbeek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Eerbeek? Op onze website check je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en vind eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Eerbeek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eerbeek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eerbeek

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is nogal complex. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Eerbeek benodigd. De keuze maken voor een competente expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Sinclair verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.550 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €8.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Eerbeek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Oisterwijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, AWB, Atag, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eerbeek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eerbeek

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eerbeek uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €2000 €1600 7 jaar
Lucht-water €5300 €2200 €2300 9 jaar
Bodem-water €14900 €3900 €2800 10,5 jaar
Water-water €17500 €4000 €4400 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Brummen?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Brummen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Eerbeek is alleen aan te vragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 en €5450. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta NECS-Q /B 0302 heeft €7.150,00 subsidie en m.b.t. de IDM TERRA SW 28 H; 810353 heb je recht op €5.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eerbeek

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Witharen plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2700 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €300 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen