Warmtepomp Witharen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzaam alternatief. De opvolger van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Door deze website lees je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Witharen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante info en check prijzen van een installateur in Witharen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Witharen? Door onze experts bekijk jij nuttige info. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Witharen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Witharen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Witharen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Witharen onontbeerlijk. De zoektocht naar een doorgewinterde vakman is net zo relevant als de klus zelf. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Mitsubishi Electric systeem). Waar vind ik een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.500 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Witharen.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Hengelo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €9.000 tot zo’n €20.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Nefit, AWB, Remeha, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Witharen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Witharen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Witharen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €6700 €1900 €2200 9 jaar
Bodem-water €15500 €3800 €3800 10 jaar
Water-water €18400 €5100 €5900 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Ommen?
Straks moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Ommen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Witharen kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 – €5300. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Vaillant aroTHERM VWL 155/2 A (0010016413) heeft €2.200,00 subsidie en wat betreft de Daikin EWYQ-032BAWN heb je recht op €3.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Witharen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Readtsjerk plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2900 – €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €255 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen