Warmtepomp Biervliet

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Door onze vergelijker doorzoek je praktische informatie betreffende een warmtepomp in Biervliet. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale details en kies een betrouwbare vakman / installateur in Biervliet!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Biervliet? Via onze specialisten check je bruikbare informatie. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Biervliet?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Biervliet?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Biervliet

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is tamelijk complex. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Biervliet onmisbaar. Het kiezen van een bekwame vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman checkt de hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Inventum warmtepomp). Hoe herken je een officiële installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.400 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Biervliet.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Linschoten.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 en €19.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, AWB, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Biervliet

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Biervliet

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Biervliet te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €1900 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €4000 14 jaar
Water-water €17200 €5100 €5500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Terneuzen?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Terneuzen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Biervliet geldt alleen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 tot €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ARTEL MHP12RL24P3 geeft recht op €2.400,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta NECS-W /H /B 0182 ligt dit op €8.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Biervliet

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Tijnje plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4200. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €370 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen