Warmtepomp Blauwestad

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is een warmtepomp. Met behulp van de info op deze pagina doorzoek jij relevante tips bij het kiezen van een warmtepomp in Blauwestad. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Blauwestad!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Blauwestad? Via onze specialisten lees je praktische tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en check rap alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Blauwestad?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Blauwestad?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blauwestad

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel ingewikkeld. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Blauwestad onmisbaar. De keuze van een competente warmtepomp-installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Micoe warmtepomp). Hoe kies ik een doorgewinterde vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.550 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €5.500 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Blauwestad.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Loenersloot.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Atag, Vaillant, AWB). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blauwestad

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Blauwestad

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blauwestad uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1900 €1800 6 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2200 6 jaar
Bodem-water €14300 €4700 €2700 13 jaar
Water-water €17800 €4700 €4000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oldambt?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Oldambt) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Blauwestad kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2550 tot €4050. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de ARTEL SHP16RL24P3 geeft jou €2.600,00 subsidie en aangaande de Climaveneta WWH-HT 0152 krijg je €7.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Blauwestad

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Tolbert plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €395 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen