Warmtepomp Blessum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het vervangen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Door de info op deze pagina doorzoek je handige info over een warmtepomp in Blessum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle bruikbare specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Blessum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Blessum? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij bruikbare tips en adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en vind ogenblikkelijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Blessum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Blessum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blessum

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk moeilijk. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Blessum benodigd. De zoektocht naar een competente vakman doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Nilan warmtepomp). Waar vind ik een ervaren warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.450 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. Deze warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Blessum.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Longerhouw.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, Vaillant, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blessum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Blessum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kosten van het systeem is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blessum vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1900 €1800 6 jaar
Lucht-water €5500 €2300 €2300 7 jaar
Bodem-water €15100 €4600 €4400 10,5 jaar
Water-water €18700 €4900 €5300 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Menameradiel?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Menameradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Blessum is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1500 – €5550. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Atlantic Alfea Extensa+ 13 geeft jou €2.400,00 subsidie en bij de Climaveneta WW-HT 0131 krijg je €7.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Blessum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Toornwerd plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 en €4600. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €340 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw