Warmtepomp Blitterswijck

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten dus over naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Door onze website bekijk je praktische informatie over een warmtepomp in Blitterswijck. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Blitterswijck!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Blitterswijck? Door onze experts lees jij bruikbare tips. Kies voor een van de onderwerpen en check snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Blitterswijck?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Blitterswijck?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Blitterswijck

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel complex. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Blitterswijck noodzakelijk. De keuze van een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Panasonic warmtepomp). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Blitterswijck.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Loon op Zand.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Nefit, Vaillant, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische oplossing. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Blitterswijck

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Blitterswijck

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Blitterswijck uit te zoeken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1100 €1700 6 jaar
Lucht-water €5500 €2100 €2700 6 jaar
Bodem-water €15300 €5300 €2600 12 jaar
Water-water €17300 €5400 €4000 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Venray?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Venray) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Blitterswijck is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1550 tot €4850. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Atlantic Alfea Extensa+ 6 biedt €1.800,00 subsidie en met betrekking tot de Climaveneta WWR 0011MS DHW2 is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Blitterswijck

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Tripscompagnie plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €265 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw