Warmtepomp Loon op Zand

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De opvolger van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels de info van onze specialisten achterhaal je alle details m.b.t. een warmtepomp in Loon op Zand. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle relevante info en vind de voordeligste installateur in Loon op Zand!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Loon op Zand? Op onze website lees je handige aanbevelingen. Druk op een onderwerp en jij checkt à la minute alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Loon op Zand?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Loon op Zand?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Loon op Zand

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Loon op Zand onvermijdbaar. De keuze maken voor een aangesloten specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek MDV warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.550 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.500 – €7.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. Deze warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Loon op Zand.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Wouterswoude.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Loon op Zand

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Loon op Zand

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Loon op Zand te analyseren.

Type warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €2000 7 jaar
Lucht-water €5700 €2500 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4300 €2800 14,5 jaar
Water-water €17800 €4300 €5000 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Loon op Zand?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Loon op Zand) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Loon op Zand kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1400 en €4750. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti SCX082HS geeft recht op €7.150,00 subsidie en wat betreft de NIBE F1345-60 ligt dit op €8.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Loon op Zand

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Elp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 tot €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €390 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen