Warmtepomp Elp

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is de keuze voor een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de warmtepomp. Middels de info op deze pagina doorzoek je alle details voor een warmtepomp in Elp. Hoe werkt het? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Elp!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Elp? Via onze specialisten bekijk je praktische info. Selecteer een van de vragen hieronder, en je leest snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Elp?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Elp?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Elp

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Elp noodzakelijk. De keuze maken voor een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check SmartHeat verwarming). Wat is een ervaren warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.700 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Elp.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Oosterbierum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 – €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Elp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Elp

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Elp te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1800 €1500 6 jaar
Lucht-water €6400 €2200 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €5400 €4800 11 jaar
Water-water €18900 €4800 €4100 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Midden-Drenthe) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Elp kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 tot €4350. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climer ECOHEAT-EH500 geeft recht op €1.100,00 subsidie en aangaande de Itho Daalderop WPU 65CO ETECK (03-00140) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Elp

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Yerseke plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2650 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €340 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen