Warmtepomp Oosterbierum

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Via de tips van onze experts lees jij uitgebreide info over een warmtepomp in Oosterbierum. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle praktische tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Oosterbierum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Oosterbierum? Aan de hand van de info op deze pagina lees je handige tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt snel alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Oosterbierum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Oosterbierum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oosterbierum

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is best wel gecompliceerd. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Oosterbierum onmisbaar. Het kiezen van een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Weider verwarming). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.250 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Oosterbierum.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Allingawier.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, AWB). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oosterbierum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Oosterbierum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oosterbierum te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1200 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €1600 €2100 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €4300 €3700 9 jaar
Water-water €17000 €4100 €5600 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Franekeradeel?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel consumenten overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Franekeradeel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Oosterbierum is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 en €5550. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Magic Thermodynamic Box LMTB III geeft jou €1.100,00 subsidie en bij de Aerfor THRON 06 AGR2 krijg je €1.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Oosterbierum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Hilversum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2600 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €390 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen