Warmtepomp Allingawier

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is de keuze voor gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van onze website check jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Allingawier. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Allingawier!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Allingawier? Hieronder check jij praktische tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en je leest eenvoudig bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Allingawier?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Allingawier?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Allingawier

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Allingawier aan te raden. Het selecteren van een geoefende expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Energie EST). Hoe herken je een bedreven vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.700 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Allingawier.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Keijenborg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.000 – €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Nefit, Remeha, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Allingawier

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Allingawier

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Allingawier uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1200 €1200 6 jaar
Lucht-water €4900 €2400 €2100 7 jaar
Bodem-water €14300 €4600 €2600 11,5 jaar
Water-water €18900 €5600 €4700 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Allingawier is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 tot €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Aermec ANL030H heeft €1.750,00 subsidie en bij de Western Airconditioning FUSIO-AW 20 heb je recht op €2.450,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Allingawier

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze producten consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Sint Jansklooster plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €260 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen