Warmtepomp Keijenborg

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is de keuze voor een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Op de info op deze pagina lees jij alle details voor een warmtepomp in Keijenborg. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit Keijenborg!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Keijenborg? Via onze specialisten achterhaal je praktische tips & tricks. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij bekijkt ogenblikkelijk alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Keijenborg?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Keijenborg?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Keijenborg

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is best wel complex. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Keijenborg onontbeerlijk. De keuze maken voor een doorgewinterde expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Daikin). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Keijenborg.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Ter Heijde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.500 tot €19.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Keijenborg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Keijenborg

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Keijenborg uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1200 €1400 7 jaar
Lucht-water €5800 €1700 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €4300 €2900 10 jaar
Water-water €18000 €5100 €4600 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bronckhorst?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel gezinnen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Bronckhorst) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Keijenborg is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1100 – €5100. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AWK-C 21 staat gelijk tot €3.800,00 subsidie en voor de ELCO Aquatop T43H krijg je subsidie tot €6.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Keijenborg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in De Knipe plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €275 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen