Warmtepomp De Knipe

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Gebaseerd op onze website doorzoek jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in De Knipe. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige info en tips en bekijk de tarieven via een installateur uit De Knipe!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in De Knipe? Middels onze expertise lees jij nuttige informatie. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt snel bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit De Knipe?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Knipe?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Knipe

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is nogal moeilijk. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in De Knipe onontbeerlijk. Het kiezen van een vakbekwame specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Radson systeem). Waar vind ik een officiële installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.600 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.000 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in De Knipe.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Munstergeleen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €8.500 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, AWB, Remeha, Nefit, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Knipe

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Knipe

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Knipe te berekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1000 €1200 7 jaar
Lucht-water €5100 €1500 €2700 6 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €3000 12,5 jaar
Water-water €18500 €5800 €5800 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Heerenveen?
Binnenkort moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Heerenveen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp De Knipe is alleen van toepassing op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 en €5500. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 200A staat gelijk tot €4.450,00 subsidie en m.b.t. de Galletti EHW052WL krijg je subsidie tot €7.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Knipe

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Waardenburg plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2750 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €335 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen