Warmtepomp Munstergeleen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het plaatsen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Door deze webpagina lees jij tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Munstergeleen. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Munstergeleen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Munstergeleen? Op deze pagina vind je praktische info. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en ontdek eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Munstergeleen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Munstergeleen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Munstergeleen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Munstergeleen noodzakelijk. Het kiezen van een ervaren expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. De specialist keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Micoe systeem). Hoe kies ik een betrouwbare warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.000 – €6.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Munstergeleen.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Winterswijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Munstergeleen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Munstergeleen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Munstergeleen uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €2000 €1900 6 jaar
Lucht-water €6500 €1800 €2500 7 jaar
Bodem-water €14600 €4700 €4000 11,5 jaar
Water-water €17000 €4500 €4500 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sittard-Geleen?
Straks moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel woningen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Sittard-Geleen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp Munstergeleen kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1950 tot €4650. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Hitachi Yutaki-M RHUE5AHN biedt €2.050,00 subsidie en met betrekking tot de Thermia Comfort Optimum 6RF is dit €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Munstergeleen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Gouda plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2800 en €4500. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €280 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen