Warmtepomp Gouda

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het plaatsen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. De opvolger van de oude ketels is een warmtepomp. Door onze vergelijker vind je tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Gouda. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle nuttige info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Gouda!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Gouda? Aan de hand van de info op deze pagina check je bruikbare informatie. Kies voor een van de vragen hieronder, en je vindt direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Gouda?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Gouda?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gouda

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Gouda benodigd. De keuze maken voor een bekwame specialist is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ecoforest subsidie). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.200 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €4.000 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gouda.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Raamsdonk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €8.500 tot zo’n €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Vaillant, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gouda

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gouda

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gouda vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €2000 €2000 5 jaar
Lucht-water €5200 €2500 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15500 €4400 €4500 14,5 jaar
Water-water €18700 €4400 €5100 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Gouda?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Gouda) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Gouda kan jij uitsluitend toepassen op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 tot €4900. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Daikin ERGA06DV* icm EHV(H)(X)(Z)08S23D**** biedt €1.900,00 subsidie en wat betreft de Vaillant flexoTHERM VWF 197/4 + VWW 19/4 SI (0010016681) is dit €4.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gouda

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Alteveer plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 – €4500. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €300 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen