Warmtepomp Raamsdonk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. De optie in plaats van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Middels de tips van onze experts achterhaal je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Raamsdonk. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Raamsdonk!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Raamsdonk? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je praktische tips. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Raamsdonk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Raamsdonk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Raamsdonk

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Raamsdonk aan te raden. Het selecteren van een handige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Wolf subsidie). Hoe kies ik een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen augustus 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Raamsdonk.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Bergharen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, AWB, Atag, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Raamsdonk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Raamsdonk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Raamsdonk uit te zoeken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1500 €1300 4 jaar
Lucht-water €4400 €1700 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4900 €2800 13 jaar
Water-water €18000 €4500 €5000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Geertruidenberg?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Geertruidenberg) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in augustus 2022. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Raamsdonk kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen augustus 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 en €4250. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Mitsubishi Electric ZH(R)80V geeft recht op €2.200,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec LWD 50A/SX-HMD 1S ligt dit op €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Raamsdonk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Kerkwerve plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2550 – €4900. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €260 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw