Warmtepomp Bergharen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Door onze website vind je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Bergharen. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle praktische informatie en vind de voordeligste installateur in Bergharen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Bergharen? Op onze website doorzoek je nuttige adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bergharen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bergharen?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bergharen

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Bergharen benodigd. Het kiezen van een competente installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ES warmtepomp). Wat is een ervaren installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.750 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Bergharen.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Lexmond.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, Intergas, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergharen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bergharen

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergharen te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1400 €1800 6 jaar
Lucht-water €4800 €2000 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14100 €4900 €4200 9 jaar
Water-water €17400 €5200 €4500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Wijchen?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Wijchen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Bergharen is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1350 tot €5100. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de ARGO AEI1G140EMX + HKEE geeft jou €2.200,00 subsidie en aangaande de CIAT DYNACIAT LG 120A krijg je €6.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bergharen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Terkaple plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €370 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw