Warmtepomp Lexmond

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aanvragen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Via warmtepompspot.nl check je praktische informatie over een warmtepomp in Lexmond. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle praktische informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Lexmond!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lexmond? Via onze specialisten check jij belangrijke tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lexmond?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lexmond?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Lexmond

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Lexmond onontbeerlijk. Het selecteren van een geoefende vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DPA warmtepomp). Hoe kies ik een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lexmond.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vledder.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €6.000 t/m €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Remeha, AWB, Atag, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lexmond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lexmond

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lexmond te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1100 5 jaar
Lucht-water €6800 €1600 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4000 €3500 13,5 jaar
Water-water €17100 €4800 €5100 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zederik?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel consumenten uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Zederik) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Lexmond geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2300 – €5600. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Galletti MPE 066H heeft €6.450,00 subsidie en bij de Mastertherm 45Z heb je recht op €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lexmond

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Eemnes plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €345 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen