Warmtepomp Vledder

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Middels onze vergelijker doorzoek jij praktische informatie voor een warmtepomp in Vledder. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante tips & tricks en check prijzen van een installateur in Vledder!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Vledder? Middels onze expertise check je bruikbare adviezen. Kies voor een onderwerp en jij bekijkt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Vledder?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Vledder?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vledder

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij complex. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Vledder noodzakelijk. Het selecteren van een handige specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Carrier warmtepomp). Hoe herken je een bedreven vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.250 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.500 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Vledder.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Geervliet.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 – €20.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Vaillant, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een volledig-elektrisch type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vledder

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vledder

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vledder te analyseren.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1700 €1700 7 jaar
Lucht-water €4200 €1600 €2700 9 jaar
Bodem-water €14500 €4400 €2900 11 jaar
Water-water €18800 €5700 €5400 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Westerveld?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren zullen veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Westerveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Vledder is alleen van toepassing op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2150 – €4650. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron LWZ 304 Sol (230143) staat gelijk tot €1.450,00 subsidie en voor de Clivet WSAN-XIN 21 prm krijg je subsidie tot €1.450,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vledder

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Ohé en Laak plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), tezamen met gewone stroom. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 en €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €300 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen