Warmtepomp Geervliet

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees jij alle informatie voor een warmtepomp in Geervliet. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle belangrijke info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Geervliet!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Geervliet? Via onze specialisten check je zinvolle aanbevelingen. Selecteer een veelgestelde vraag en jij bekijkt onmiddellijk alles wat je moet weten!

  1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Geervliet?
  2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
  3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
  4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Geervliet?
  5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Geervliet

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Geervliet noodzakelijk. De keuze van een vakbekwame expert is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij verkent jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Pico Energy subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die van belang zijn:

  • KvINL certificaat

    Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

  • BRL 6000 (KOMO)

    Speciaal voor grond-warmtepompen

  • STEK-erkende bedrijven

    Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

  • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

    Check of de installateur hier erkend is.

  • Dutch Heat Pump Association

    Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

  • OK CV keurmerk

    Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.000 of extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Geervliet.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

  • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
  • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
  • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
  • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Paasloo.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 en €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Nefit, Atag, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een full-electric systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Geervliet

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Geervliet

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Geervliet uit te zoeken.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1800 €1200 4 jaar
Lucht-water €6500 €2500 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €5800 €3800 14,5 jaar
Water-water €18700 €4700 €4900 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bernisse?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Bernisse) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Geervliet kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1250 en €5800. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Clivet WSN-XIN 91 biedt €2.350,00 subsidie en voor de Techneco Vulcan 06 AC (W/W) is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Geervliet

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in 2e Valthermond plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2750 en €4900. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €300 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen