Warmtepomp 2e Valthermond

Het gas wordt langzaam afgesloten. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op warmtepompspot.nl vind je waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in 2e Valthermond. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle cruciale info en tips en vind de voordeligste installateur in 2e Valthermond!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in 2e Valthermond? Middels onze expertise ontdek je praktische adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in 2e Valthermond?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in 2e Valthermond?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in 2e Valthermond

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in 2e Valthermond cruciaal. Het selecteren van een betrouwbare expert is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over A1 Green Energy). Hoe kies ik een vakbekwame warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.450 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €4.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in 2e Valthermond.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zien we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Jaarsveld.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De investering ligt tussen de €8.500 – €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Atag, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs 2e Valthermond

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in 2e Valthermond

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in 2e Valthermond te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1600 6 jaar
Lucht-water €4300 €2300 €2700 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €4100 €2900 12,5 jaar
Water-water €18400 €4800 €5700 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Borger-Odoorn?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel huizen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp 2e Valthermond kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2850 tot €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de A1 Green Energy QAW07V biedt €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Weishaupt/Monarch WWP LS 8-B R-E is dit €1.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in 2e Valthermond

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Schinveld plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2750 en €5000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €385 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen