Warmtepomp Jaarsveld

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aansluiten van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Via de info op deze pagina doorzoek jij nuttige info voor een warmtepomp in Jaarsveld. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Jaarsveld!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Jaarsveld? Middels onze expertise vind je handige informatie. Klik op een van de vragen hieronder, en check meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Jaarsveld?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Jaarsveld?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jaarsveld

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is nogal moeilijk. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Jaarsveld onvermijdbaar. De keuze maken voor een degelijke specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ecensy warmtepompen). Hoe herken je een vakkundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.450 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Jaarsveld.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Meestal zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Stolwijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.500 tot €18.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Nefit, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jaarsveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jaarsveld

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jaarsveld uit te werken.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1100 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €2500 €2800 7 jaar
Bodem-water €14200 €5500 €3100 10,5 jaar
Water-water €17200 €4100 €4000 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Lopik?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Lopik) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Jaarsveld is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2800 en €6000. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de EnergyPanel Thermboil TB-300-E MS geeft recht op €1.100,00 subsidie en met betrekking tot de CTC EcoPart 412 + CTC EcoZenith 550 ligt dit op €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Jaarsveld

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Castricum plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met standaard elektriciteit. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €400 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Utrecht.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen