Warmtepomp Castricum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het kiezen voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Geholpen door de tips van onze experts bekijk je handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Castricum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Castricum!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Castricum? Op onze website bekijk jij praktische info. Klik op een onderwerp en je leest onmiddellijk alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Castricum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Castricum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Castricum

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is tamelijk complex. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Castricum benodigd. De keuze van een aangesloten specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Galletti systeem). Hoe kies ik een vakkundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Castricum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Midlum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 – €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Vaillant, Intergas, Remeha). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Castricum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Castricum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Castricum vast te stellen.

Model warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1900 6 jaar
Lucht-water €4400 €2100 €2600 8 jaar
Bodem-water €14400 €4900 €4100 10,5 jaar
Water-water €17800 €5400 €4100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Castricum?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel consumenten wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Castricum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Castricum kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1550 – €4650. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQSY060A geeft recht op €4.900,00 subsidie en wat betreft de Danfoss DHP-R Eco 22 ligt dit op €4.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Castricum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Vlist plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2800 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €325 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen