Warmtepomp Vlist

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten ontdek je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Vlist. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Vlist!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Vlist? Op deze pagina doorzoek jij praktische tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en je vindt onmiddellijk alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Vlist?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Vlist?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vlist

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is vrij pittig. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Vlist aan te raden. De keuze van een betrouwbare warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CTC warmtepomp). Hoe kies ik een geoefende warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €14.500 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Vlist.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Geldermalsen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 tot €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Nefit, Vaillant, Intergas). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vlist

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vlist

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vlist te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2300 7 jaar
Bodem-water €14800 €4100 €3300 9 jaar
Water-water €17000 €5300 €4000 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Vlist?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Vlist) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Vlist kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2500 tot €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WPL 07 ACS Classic Compact Set (235985) geeft recht op €1.600,00 subsidie en bij de Clivet WSAN-XIN 51 exc ligt dit op €1.850,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Vlist

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Olburgen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €265 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen