Warmtepomp Olburgen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Geholpen door de info van onze specialisten vind je relevante tips aangaande een warmtepomp in Olburgen. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle belangrijke specificaties en kies een betrouwbare vakman / installateur in Olburgen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Olburgen? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij bruikbare info. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij checkt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Olburgen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Olburgen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Olburgen

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Olburgen noodzakelijk. De zoektocht naar een officiële installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Pico Energy verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.600 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €4.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Olburgen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Aalsum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Atag, Nefit, Vaillant). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Olburgen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Olburgen

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Olburgen te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €6400 €2100 €2000 8 jaar
Bodem-water €14000 €4000 €3200 13,5 jaar
Water-water €18100 €4100 €4900 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bronckhorst?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel Nederlanders overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Bronckhorst) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Olburgen is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1000 – €4650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Lennox eComfort GAH045 geeft recht op €3.650,00 subsidie en voor de Weishaupt/Monarch WWP S 11 ID ligt dit op €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Olburgen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Hengstdijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 – €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €370 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen