Warmtepomp Hengstdijk

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Op onze website vind je relevante tips over een warmtepomp in Hengstdijk. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle praktische specificaties en vind de voordeligste installateur in Hengstdijk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hengstdijk? Aan de hand van de info op deze pagina check jij handige tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je leest binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Hengstdijk?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Hengstdijk?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hengstdijk

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Hengstdijk onvermijdbaar. De keuze van een geoefende vakman is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek A1 Green Energy warmtepompen). Wat is een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.500 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €20.000 of extra 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hengstdijk.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Schoonebeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 t/m €21.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, AWB, Remeha, Nefit, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone oplossing. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hengstdijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hengstdijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hengstdijk te ontcijferen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1800 5 jaar
Lucht-water €5700 €2400 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €4000 €2700 9,5 jaar
Water-water €17500 €4600 €5500 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hulst?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel woningen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Hulst) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Hengstdijk kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1850 – €5050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de DPA Polaris 09 KNK geeft recht op €2.100,00 subsidie en m.b.t. de Alpha Innotec SWC 142H3 ligt dit op €3.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hengstdijk

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Beusichem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 tot €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €330 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Zeeland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen