Warmtepomp Aalsum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Door onze website bekijk je bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Aalsum. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle nuttige info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Aalsum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Aalsum? Hieronder lees je zinvolle tips. Selecteer een item uit onze FAQ en je ontdekt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Aalsum?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Aalsum?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aalsum

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Aalsum onontbeerlijk. Het kiezen van een betrouwbare vakman doet niet onder voor de klus zelf. Hij inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Alpha Innotec). Hoe ben ik verzekerd van een deskundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €19.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Aalsum.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Jisp.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €9.500 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte model is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aalsum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aalsum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aalsum te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1500 6 jaar
Lucht-water €6300 €1600 €2700 6 jaar
Bodem-water €14700 €3600 €3600 13,5 jaar
Water-water €17100 €4600 €4700 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Dongeradeel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Aalsum kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1100 – €5950. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Aerfor THRON 10 AGR2 geeft jou €2.000,00 subsidie en voor de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 10 krijg je €2.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Aalsum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Schoonebeek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2750 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €350 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw