Warmtepomp Midlum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Op onze vergelijker bekijk jij bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Midlum. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle relevante informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Midlum!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Midlum? Door onze experts doorzoek jij bruikbare tips en adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je ontdekt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Midlum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Midlum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Midlum

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Midlum noodzakelijk. De keuze maken voor een officiële installateur is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ECOTEQ systeem). Hoe kies ik een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Midlum.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wezuperbrug.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Atag, Remeha, Intergas, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Midlum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Midlum

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Midlum te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €2000 5 jaar
Lucht-water €5000 €1700 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €4000 €4200 10 jaar
Water-water €18000 €5700 €4000 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Harlingen?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel consumenten wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Harlingen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Midlum geldt alleen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 – €4650. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Hidros LZi10 geeft jou €2.400,00 subsidie en aangaande de Techneco Toros Vision TVPX 9 krijg je €2.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Midlum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Ook interessant: warmtepomp in Geldermalsen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 en €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €395 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen