Warmtepomp Wezuperbrug

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Middels de info op deze pagina bekijk jij handige tips & tricks over een warmtepomp in Wezuperbrug. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle praktische tips & tricks en check prijzen van een installateur in Wezuperbrug!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wezuperbrug? Via onze specialisten bekijk je bruikbare tips. Druk op een van de onderstaande vragen, en je leest meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Wezuperbrug?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wezuperbrug?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wezuperbrug

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Wezuperbrug aan te raden. De keuze maken voor een erkende vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Climer systeem). Wat is een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.200 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wezuperbrug.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Heel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.000 – €18.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Atag, Nefit, Vaillant, AWB). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wezuperbrug

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wezuperbrug

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wezuperbrug te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1600 €1000 4 jaar
Lucht-water €4800 €2000 €2700 7 jaar
Bodem-water €14300 €5600 €3400 13 jaar
Water-water €18600 €5100 €4200 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode moeten veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Coevorden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wezuperbrug kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2750 – €5300. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Trane CXA 060 heeft €3.300,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVX11S18(**)3V heb je recht op €2.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wezuperbrug

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Papenvoort plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met standaard elektriciteit. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €310 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen